Tips voor een optimale beweiding bij melkvee!

De weideperiode staat voor de deur. Daarom zetten we graag de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Weidegras is rijk aan VEM en eiwit. De overmaat aan onbestendig eiwit en het gebrek aan structuur vragen om bijsturing.  Bijvoeren van maïskuil vertraagt het snel verteerbare weiderantsoen, zorgt voor een betere benutting van het onbestendig eiwit.  Beperkt weiden met mais als stalvoeding (bvb. ’s nachts) is dus ideaal.  Het zwakke punt blijft echter de schommelende graskwaliteit, als gevolg van de weersomstandigheden, en het wisselende grasaanbod.  Dit vereist dus permanente bijsturing in de bijvoeding. 

Eiwitaanvulling

Het is een misverstand dat koeien op de weide nooit een eiwittekort kunnen hebben. Weidegras heeft inderdaad veel onbestendig eiwit, maar de DVE-voorziening komt onder druk indien je meer dan 15 kg maïs bijvoedert. Kies daarom een eiwitkern met veel darmverteerbaar eiwit, zoals Milko 38. Indien er met variërende hoeveelheiden maiskuil gewerkt wordt, is het nodig om ook de eiwitaanvulling aan te passen.  Hierbij kan deze eenvoudige vuistregel toegepast worden: 

  • < 15 kg maïs        geen extra eiwit,

  • 15 kg maïs           0,5 kg eiwitkern, 

  • 20 kg maïs           1 kg eiwitkern,

  • 25 kg maïs          1,5 kg eiwitkern,

Jong, bladrijk weidegras verteerd erg snel. Dat kan betekenen, dat als de koeien ’s nachts een eiwitarm rantsoen krijgen, dat er in de tweede helft van de nacht een eiwittekort in de pens zou kunnen ontstaan. Daarom is het goed in het nachtelijk rantsoen een eiwitgehalte van 15 procent aan te houden. Laat dus zeker je rantsoen berekenen! 

Aanvullend krachtvoer

Zoals eerder vermeld, is weidegras arm aan structuur. Bekijk daarom zeker met je vertegenwoordiger, welk krachtvoeder het best past in de weideperiode. Deze voeders in onze gamma zijn rijk aan ruwe celstof: 

  • Fiber Korrel 

  • Milko Fiber 

  • Stimulo 19 Lipo

1. Zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar weide; 2. Zorg voor een goede drinkwatervoorziening in de weide met voldoende debiet; 3. Stem bijvoeding en uren weidegang af op het grasaanbod en de omstandigheden. Koeien willen daarbij ’s morgens toch graag de wei in, maar zijn bij slechte omstandigheden ook bereid om in de namiddag terug op stal te komen; 4. Verstrek indien nodig (zeker bij regenachtige perioden) extra structuur.
Els Van Looveren
Product Manager Melkvee

Op zoek naar nog meer adviezen?
Neem contact op met onze vertegenwoordigers!
Zij werken graag de gepaste beweidingsstrategie mee uit voor jouw bedrijf. 

Notre actualité

Retrouvez ici nos dernières informations, innovations et articles.

juillet 20ème, 2021

Une innovation majeure pour une fertilité optimale!

Au terme d’essais scientifiques menés à la fois chez des agriculteurs, dans notre centre de recherche de Poppel et au centre agronomique de Wallonie (CRA-W), Dumoulin est heureux de vous présenter la nouvelle gamme d’aliments bovins: Ferti. Deux aliments ont été conçus pour améliorer la fertilité mais aussi la production des vaches laitières. Ces produits s’appuient notamment sur un complexe original d'anti-oxydants qui accentuent également le fonctionnement des cellules productrices de lait au niveau du pis, grâce aux bienfaits entre autres d’extrait de plante « Scutellaria ».

juin 11ème, 2021

À Avelgem, Ronaldo devient le plus lourd taureau grâce à Dumoulin : 1 633 kg !

Chez Yves et Nathalie Van Caeneghem-Degroote à Avelgem, un taureau pèse actuellement pas moins de 1 633 kilos. C’est 200 kilos de plus que l’ancien détenteur du record, un taureau de race blanc-bleu.

Dumoulin SRL
Rue Bourie 18 - 5300 Andenne (Belgique)
TVA BE 0449.730.404
RPM Liège, division Namur
info@dumoulin.eu

Dumoulin BV
Spinnerijstraat 119 - 8500 Courtrai (Belgique)
TVA BE 0429.887.073
RPM Gand, division Courtrai
info@dumoulin.eu

Souhaitez-vous recevoir des nouvelles et des conseils qui correspondent à ce qui vous intéresse? Nous sommes heureux de le faire pour vous!

© 2021 Arvesta. Tous les droits sont réservés.
Arvesta