Tips voor een optimale beweiding bij melkvee!

De weideperiode staat voor de deur. Daarom zetten we graag de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Weidegras is rijk aan VEM en eiwit. De overmaat aan onbestendig eiwit en het gebrek aan structuur vragen om bijsturing.  Bijvoeren van maïskuil vertraagt het snel verteerbare weiderantsoen, zorgt voor een betere benutting van het onbestendig eiwit.  Beperkt weiden met mais als stalvoeding (bvb. ’s nachts) is dus ideaal.  Het zwakke punt blijft echter de schommelende graskwaliteit, als gevolg van de weersomstandigheden, en het wisselende grasaanbod.  Dit vereist dus permanente bijsturing in de bijvoeding. 

Eiwitaanvulling

Het is een misverstand dat koeien op de weide nooit een eiwittekort kunnen hebben. Weidegras heeft inderdaad veel onbestendig eiwit, maar de DVE-voorziening komt onder druk indien je meer dan 15 kg maïs bijvoedert. Kies daarom een eiwitkern met veel darmverteerbaar eiwit, zoals Milko 38. Indien er met variërende hoeveelheiden maiskuil gewerkt wordt, is het nodig om ook de eiwitaanvulling aan te passen.  Hierbij kan deze eenvoudige vuistregel toegepast worden: 

  • < 15 kg maïs        geen extra eiwit,

  • 15 kg maïs           0,5 kg eiwitkern, 

  • 20 kg maïs           1 kg eiwitkern,

  • 25 kg maïs          1,5 kg eiwitkern,

Jong, bladrijk weidegras verteerd erg snel. Dat kan betekenen, dat als de koeien ’s nachts een eiwitarm rantsoen krijgen, dat er in de tweede helft van de nacht een eiwittekort in de pens zou kunnen ontstaan. Daarom is het goed in het nachtelijk rantsoen een eiwitgehalte van 15 procent aan te houden. Laat dus zeker je rantsoen berekenen! 

Aanvullend krachtvoer

Zoals eerder vermeld, is weidegras arm aan structuur. Bekijk daarom zeker met je vertegenwoordiger, welk krachtvoeder het best past in de weideperiode. Deze voeders in onze gamma zijn rijk aan ruwe celstof: 

  • Fiber Korrel 

  • Milko Fiber 

  • Stimulo 19 Lipo

1. Zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar weide; 2. Zorg voor een goede drinkwatervoorziening in de weide met voldoende debiet; 3. Stem bijvoeding en uren weidegang af op het grasaanbod en de omstandigheden. Koeien willen daarbij ’s morgens toch graag de wei in, maar zijn bij slechte omstandigheden ook bereid om in de namiddag terug op stal te komen; 4. Verstrek indien nodig (zeker bij regenachtige perioden) extra structuur.
Els Van Looveren
Product Manager Melkvee

Op zoek naar nog meer adviezen?
Neem contact op met onze vertegenwoordigers!
Zij werken graag de gepaste beweidingsstrategie mee uit voor jouw bedrijf. 

Our news

Find here our latest information, innovations and articles.

July 20th, 2021

Een belangrijke innovatie voor een optimale vruchtbaarheid!

Na wetenschappelijke tests bij landbouwers, in ons onderzoekscentrum in Poppel en in het Centre Agronomique de Wallonie (CRA-W), stelt Dumoulin u met genoegen het nieuwe gamma veevoeders voor: Ferti. Twee voeders zijn ontworpen om de vruchtbaarheid en de productie van melkkoeien te verbeteren. Deze producten zijn gebaseerd op een origineel complex van anti-oxidanten die ook de werking van de melkproducerende cellen in de uier verbeteren, dankzij de voordelen van onder meer het plantenextract "Scutellaria".

June 11th, 2021

Avelgem bull Ronaldo breaks weight record at 1,633 kg thanks to Dumoulin!

Yves and Nathalie Van Caeneghem-Degroote currently have a bull weighing no less than 1,633 kg on their premises in Avelgem. This is 200 kilograms better than the previous record holder of the Belgian Blue breed.

Dumoulin BV
Spinnerijstraat 119 - 8500 Kortrijk (België)
BTW BE 0429.887.073
RPR Gent, afdeling Kortrijk
info@dumoulin.eu

Dumoulin SRL
Rue Bourie 18 - 5300 Andenne (België)
BTW BE 0449.730.404
RPR Luik, afdeling Namen
info@dumoulin.eu

Would you like to receive news and advice that matches what interests you? We are happy to do it for you!

© 2021 Arvesta. All rights reserved.
Arvesta